Binnenkort komt een draagbaar apparaatje beschikbaar dat aan je vingerafdruk afleest of je drugs hebt gebruikt. Kwestie van antilichamen die speuren in je zweet, meldt producent Intelligent Fingerprinting uit het Engelse Norwich.
Onlangs presenteerde de spin-off van de University of East Anglia het eerste prototype.
Het idee is om antilichamen te maken die zich binden aan typische afbraakproducten (metabolieten) van veel voorkomende drugs. Die antilichamen zet je vast op nanogouddeeltjes, en met een oplossing van deze combinatie in water bevochtig je de te testen vingertop. Zijn daarop metabolieten aanwezig, dan blijven de gouddeeltjes daar dus via de antilichamen aan vastzitten.
Na een paar minuten spoel je de niet-gebonden nanodeeltjes weg. In principe is wit licht dan al voldoende om zichtbaar te maken of er iets is blijven hangen. Om het effect nog te versterken, kun je nog naspoelen met een fluorescente kleurstof die ook weer aan een antilichaam blijft hangen.
Een groot voordeel is volgens de bedenkers dat je de vingerafdruk gedetailleerd genoeg kunt fotograferen om zichtbaar te maken dat de metabolieten echt rond de zweetklieren zitten, en dus uit het lichaam van de verdachte komen. Die kan dan in elk geval niet meer beweren dat hij zelf niks heeft gebruikt en alleen maar ergens met zijn handen aan heeft gezeten.
Handig is ook dat je de foto’s nooit per ongeluk kunt verwisselen - er staat immers een vingerafdruk van de verdachte op.
Intelligent Fingerprinting heeft al antilichamen ontwikkeld voor tetrahydrocannabinol, methadon, morfine (een metaboliet van heroïne), ethylideendimethyldifenylpyrrolidine (een metaboliet van methadon) en benzoylecgonine (een metaboliet van cocaïne). Aan andere wordt gwerkt. Het testapparaat zou ergens volgend jaar in massaproductie moeten gaan.
bron: University of East Anglia
Nog geen opmerkingen