Onderzoekers van Keele University hebben een nieuwe blaastest ontwikkeld die in staat is om één molecuul uit miljoenen 'luchtmoleculen' te detecteren.
Deze techniek wordt SIFT-MS genoemd en wordt al als proef in de praktijk gebruikt.
SIFT-MS staat voor Selected Ion Flow Tube massaspectrometrie. In het SIFT-gedeelte worden ionen gegenereerd en met een quadrupool geselecteerd op massa/ladingsverhouding. Daarna worden ze in een buis geïnjecteerd, met helium als draaggas. Het te analyseren gas wordt eveneens in deze buis geblazen, waarna de aanwezige moleculen reageren met de ionen. Aan het andere eind van de buis zit een massaspectrometer (met een tweede quadrupool) die het resultaat analyseert.
Het instrument is oorspronkelijk ontwikkeld om deeltjes uit de ruimte te detecteren, maar wordt nu ook voor medische doeleinden gebruikt.
Met het apparaat kunnen metabolieten uit de adem van zieke patiënten worden gedetecteerd, waardoor diagnose en ontwikkeling van de ziekte beter kunnen worden bepaald. Er kunnen al tien verschillende metabolieten worden bepaald. Het apparaat zal worden gebruikt om kinderen met astma en cystic fibrosis te volgen in de ontwikkeling van hun ziekte.
Bron: Keele University's Institute for Science and Technology in Medicine, 12 mei 2006
Nog geen opmerkingen