GUGGC is vanaf heden de kortste RNA-sequentie die ooit op biokatalytische werking is betrapt. Het steunt de hypothese dat het leven op Aarde kan zijn voortgekomen uit simpele RNA-chemie, zo claimt Michael Yarus (University of Colorado, Boulder) op de website van PNAS.
Om precies te zijn katalyseert dit zogeheten ribozym de additie van het aminozuur fenylalanine aan het uridine-uiteinde van een andere RNA-sequentie, namelijk GCCU.
Die reactie is vergelijkbaar met de aminoacylering van transfer-RNA, een essentiële stap bij de hedendaagse eiwitsynthese. Tegenwoordig zijn daar aminoacyl-tRNA-synthetase-enzymen voor verantwoordelijk die vele malen ingewikkelder zijn, maar het principe blijft volgens Yarus hetzelfde.
Om écht leven te laten groeien uit een oersoepje met spontaan gevormde nucleïne- en aminozuren is uiteraard nog veel meer nodig. Het belangrijkste ingrediënt is dan een keten, of een combinatie van ketens, die zijn eigen replicatie katalyseert. Op dat moment schep je immers de mogelijkheid om eigenschappen door te geven, met Darwiniaanse evolutie als volgende stap.
De kans dát zoiets ontstaat wordt ineens een stuk minder klein wanneer je aan sequenties van slechts 5 nucleotiden al voldoende blijkt te hebben.
bron: University of Colorado
Nog geen opmerkingen