NWO heeft de toekenning van 28 VICI-subsidies bekendgemaakt.

Elke onderzoeker krijgt maximaal 1,25 miljoen euro. Hiermee dient binnen vijf jaar een eigen onderzoeksgroep te worden opgezet. Onderzoek met een overduidelijke chemische component:

Nanostructuren bouwen met moleculen

dr. Jan van Esch, RUG – Organische Chemie

Kleine moleculen kunnen zichzelf assembleren tot grotere nanostructuren, maar het is nog niet mogelijk om dit proces precies te controleren. Dit onderzoek gaat na hoe we met moleculaire bouwstenen de geometrie en eigenschappen van nanostructuren kunnen bepalen, zodat ze bruikbaar zijn in bijvoorbeeld elektronische of biomedische componenten.

Schone chemie uit een klein doosje

dr. Han Gardeniers, UT – Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

Chemie moet het milieu minder belasten. Miniaturisering helpt daarbij. Behalve minder afval en minder energieverbruik levert verkleining effectievere en selectievere chemische processen. Dit onderzoek richt zich op nieuwe katalytische principes die dit kunnen realiseren.

Structuren die vanzelf ontstaan

dr. Willem Kegel, UU – Fysische chemie

Soms vormen moleculen spontaan objecten die veel groter zijn dan een molecuul, maar te klein om direct te kunnen zien. Met dit onderzoek proberen we de voorwaarden voor de stabiliteit en de eigenschappen van dergelijke structuren te begrijpen.

Waardevolle moleculen voor het oprapen

dr. ir. Romano Orru, VU – Scheikunde

De chemische bereikbaarheid van nieuwe stofklassen is essentieel om de groeiende impasse bij de ontwikkeling van medicijnen, zoals tegen antibioticaresistentie, te doorbreken. Het modulaire concept van multicomponent reacties van de onderzoekers maakt series van diverse typen van zulke complexe stoffen in één klap toegankelijk.

Fotonen dresseren in een zandoogje

prof. dr. Willem Vos, Amolf Amsterdam

Het onderzoek beoogt in een structuur met afmetingen op nanometerschaal één enkele trillingswijze van licht te isoleren. Dat maakt het mogelijk één enkel lichtdeeltje te vangen. Toepassing hiervan zal geheel nieuwe ontwikkelingen in natuurkunde, scheikunde en biologie mogelijk maken.

Groene fabriekjes

dr. ir. René Wijffels, WUR – Bioprocestechnologie

Microalgen zijn eencellige planten. Het zijn fabriekjes van gezondheidsbevorderende producten zoals antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetzuren. In dit onderzoek worden de processen in de cel (het metabolisme) en erbuiten (de bioreactor) en de relatie tussen die processen bestudeerd om productie van dergelijke stoffen te maximaliseren.

Voor de volledige lijst zie: www.nwo.nl

Onderwerpen