Vetbolletje geladen met siRNA valt tumorcellen aan

Medewerkers van het University of Texas M.D. Anderson Cancer Center hebben een mogelijke kankertherapie ontwikkeld in de vorm van liposomen die short interfering RNA bevatten.

De siRNA is specifiek gericht op het in bepaalde kankers tot overexpressie gebracht eiwit Focal Adhesion Kinase (FAK). FAK zorgt ondermeer voor het overleven en verspreiden van eierstokkankercellen.

‘Short interfering RNA is een geweldige technologie die we kunnen gebruiken om genen uit te schakelen’, aldus Anil Sood, hoofdauteur van het artikel en professor bij M.D. Anderson. ‘De vraag is hoe krijg je het in de cel.’

Het in de tumorcellen krijgen van het siRNA is belangrijk, omdat het FAK zich in de cel bevindt en niet op het celmembraan zoals de meeste moleculaire bindingspartners voor kankermedicijnen.

Liposomen die, FAK siRNA, controle siRNA of niets bevatten, werden toegediend aan muizen die geïnfecteerd waren met drie verschillende cellijnen van eierstokkanker. Sommige muizen kregen naast de liposomen ook het chemokuurmiddel docetaxel.

Vergeleken met muizen in de controlegroep, vertonen muizen die FAK-remmende liposomen krijgen een reductie van 44 tot 72 procent in gemiddelde tumormassa. Het combineren van de FAK-remmende liposomen met docetaxel levert een massareductie van 94-98 procent.

De kans op het ontwikkelen van kanker wordt ook met 20 tot 50 procent gereduceerd door zowel de FAK-remmende liposomen, als de combinatie van liposomen met chemotherapie.

De liposomen blijken ook de bloedtoevoer van de tumors aan te vallen door geprogrammeerde celdood te veroorzaken in cellen van de bloedvatwand.

De liposomen, met een doorsnee van tussen de 65 en 152 nanometers, ontsnappen moeiteloos uit het tumor vasculaire systeem om tot in de tumorcellen door te dringen. Tumorbloedvaten hebben poriën van tussen de 100 tot 780 nanometer breed.

De neutraliteit van het deeltje geeft het ook een zeker voordeel bij het binnendringen van cellen.

De volgende stap in het onderzoek is testen op toxiciteit. ‘ We hopen de techniek te ontwikkelen voor therapeutisch gebruik’, zegt Sood.

bron: Persbericht University of Texas M.D. Anderson Cancer Center

Onderwerpen