Het menselijke immuunsysteem pakt het dengue-virus heel anders aan dan dat van een muis. Wellicht dat dáárom alle vaccins tot nu toe zijn mislukt, suggereren Amerikaanse onderzoekers in een artikel dat deze week op de PNAS-website wordt verwacht.

Tot nu toe werd voetstoots aangenomen dat het bij muizen en bij mensen wel ongeveer hetzelfde zou werken, en dat je die vaccins dus gewoon op muizen moest kunnen uitproberen.

Aravinda de Silva (University of North Carolina), Scott Smith (Vanderbilt School of Medicine) en collega’s hebben nu het bloed onderzocht van 7 mensen die ooit dengue (knokkelkoorts) hadden overleefd en daar dus immuniteit tegen hadden opgebouwd. De antilichamen in hun bloed bleken te binden aan een complexe structuur die alleen te vinden is op een volledig geassembleerd denguevirus.

Achteraf niet zo verbazend: eerder is al aangetoond dat de mens tegen hiv en het West-Nijlvirus ook antilichamen aanmaakt die zulke complexe structuren herkennen.

Muizen produceren echter antilichamen die binden aan klein fragmenten van het denguevirus, en dat mechanisme werkt wèl als het virus in die kleine fragmenten uit elkaar gevallen is. Voor mensen is dat dus totaal niet representatief.

Het betekent waarschijnlijk dat je met proeven op muizen nooit zult achterhalen hoe het komt dat immuniteit tegen één van de 4 bekende vormen van het denguevirus, de ziekteverschijnselen juist lijkt te versterken wanneer je met een van de 3 andere virusvarianten wordt besmet. En dat is nu net het grootste probleem bij de ontwikkeling van een vaccin.

bron: University of North Carolina

Onderwerpen