Levamisol snuiven leidt tot permanente hersenbeschadiging. Daarmee is dit versnijdingsmiddel nog schadelijker dan de cocaïne waar het gewoonlijk doorheen zit, suggereert een Zwitserse publicatie in Translational Psychiatry.
Levamisol is eigenlijk een middel tegen wormen. Diverse huisdieren, zoals schapen en siervogels, profiteren er van. Aan mensen mag het in de meeste landen niet meer worden voorgeschreven, vanwege de bijwerkingen.
Maar sinds een jaar of tien wordt levamisol frequent aangetroffen in cocaïne. Inmiddels is het misschien wel het meestgebruikte versnijdingsmiddel. Waarom is niet helemaal duidelijk: er zijn berichten dat het de werking van de cocaïne versterkt en/of verlengt. Dat zou dan moeten komen doordat het menselijk lichaam het omzet in aminorex, een stof die inderdaad stimulerend werkt.
Wat ongetwijfeld ook meespeelt is dat het qua fysisch/chemische eigenschappen voldoende op cocaïne lijkt om de meeste klanten te misleiden.
Het was al bekend dat ook dit gebruik van levamisol ernstige bijwerkingen kan hebben. Maar naar neurologische effecten was nog niet goed gekeken. Matthias Vonmoos, Boris Quednow en collega’s van de universiteit van Zürich hebben dat nu wel onderzocht door enkele tientallen cocaïnegebruikers te vergelijken met een cleane controlegroep. Daarbij werd de individuele levamisolblootstelling geschat door analyse van hoofdharen met vloeistofchromatografie.
Zoals verwacht scoorden de cocaïnegebruikers slechter bij diverse geheugen- en concentratietests. Daarbij maakte het levamisolgebruik niet zo gek veel uit. Maar de executieve functies werden wel duidelijjk slechter naarmate er meer levamisol in de haren zat.
MRI-scans lieten vervolgens een verband zien tussen het levamisolgehalte en de dikte van de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat die executieve functies regelt. Hoe meer levamisol, hoe minder daar van overblijft.
Volgens Quednow zou het een goed idee zijn als cocaïnegebruikers de mogelijkheid wordt geboden hun poeder te laten checken op levamisol, teneinde de negatieve gevolgen van hun verslaving althans een beetje te beperken.
bron: Universiät Zürich
Nog geen opmerkingen