Commissie-Baker laat weinig heel van management
Het veiligheidsbeleid bij de vijf Amerikaanse raffinaderijen van BP laat zeer sterk te wensen over, en dat mag het hoogste management van het concern zichzelf aanrekenen. Dat valt op te maken uit het langverwachte rapport van de commissie-Baker, dat dinsdag openbaar werd.
De conclusies komen niet onverwacht. De commissie onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker liet een paar maanden geleden al weten waar haar rapport ongeveer op zou uitdraaien.
De commissie werd ingesteld naar aanleiding van de ramp bij de raffinaderij in Texas City, nu bijna twee jaar geleden. Daar vielen 15 doden en 180 gewonden bij een explosie, veroorzaakt door een combinatie van menselijke fouten en technische mankementen.
Volgens het rapport heeft BP in de VS veel te sterk de nadruk gelegd op persoonlijke veiligheid. Ten onrechte werd aangenomen dat het met de procesveiligheid wel goed zat, wanneer het aantal persoonlijke ongevallen verminderde.
Ook constateert de commissie een gebrek aan discipline, het toelaten van ernstige inbreuken op de veiligheidsregels, en een berustende houding ten opzichte van serieuze veiligheidsrisico’s bij allevijf de onderzochte BP-vestigingen.
Het enige goede nieus voor het management is dat de commissie geen bewijs heeft kunnen vinden dat de veiligheid bewust is ondermijnd om geld te besparen. Eerder waren er berichten dat er onverantwoord op het onderhoud zou zijn bezuinigd.
Het rapport doet een tiental aanbevelingen. Zo moet het topmanagement het voortouw nemen als het gaat om procesveiligheid, moet er veel meer aandacht aan veiligheidsmanagement worden geschonken, en moet er een open veiligheidscultuur worden gekweekt.
Het rapport legt de schuld niet bij specifieke BP-managers. Wel valt de naam van ceo Lord Browne, die “de bedrijfscultuur van BP in hoge mate heeft vormgegeven”. Browne kondigde vorige week aan dat hij in juli vertrekt, anderhalf jaar eerder dan hij eerst van plan was. Hij ontkent dat het rapport er iets mee te maken heeft, maar hij had het wél gelezen voordat hij zijn besluit nam. ZIjn opvolger John Hayward gaat nu nog over de oliewinning van BP en heeft me de raffinaderijen niets te maken.
bronnen: Financial Times, BBC News en anderen
Extra documenten
Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken16_01_07_bp_baker_report
PDF, Bestandsgrootte 2.3 mb
Nog geen opmerkingen