Calcium veel algemener dan gedacht
Het heelal bevat anderhalf keer zoveel calcium als wetenschappers dachten. Dat stelt astronoom Jelle de Plaa van het Nederlands ruimteonderzoekinstituut SRON in zijn proefschrift.De Plaa baasert zijn stelling op waarnemingen van verweggelegen clusters van melkwegstelsels, die een groot deel van de materie in het heelal bevatten. In de daar aanwezige sterren ontstaan door kernfusieprocessen zware elementen. Tijdens de explosie van supernova’s worden die de ruimte in geslingerd.
Met de ruimtetelescoop XMM-Newton van ESA bekeek hij 22 clusters, en bepaalde daarin de hoeveelheden van de elementen zuurstof, neon, silicium, zwavel, argon, calcium, ijzer en nikkel. In totaal zag De Plaa zo de ‘uitlaatgassen’ van ruwweg 100 miljard supernova's.
De gemeten hoeveelheid calcium bleek gemiddeld anderhalf maal zo groot te zijn als de huidige theoretische modellen voor supernova’s voorspellen.
De Plaa hoopt op 12 februari te promoveren aan de Universiteit van Utrecht. Het onderzoek zal tevens worden gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics.
bron: SRON
Nog geen opmerkingen