Aan de universiteit van Pittsburgh (VS) is een genetisch gemodificeerd varken ontwikkeld met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren in zijn vet.

De uitvinders hopen dat varkensvlees hierdoor goed wordt voor het hart en bloedvaten, zo melden ze in Nature Biotechnology.

Vissen maken van nature veel omega-3 vetzuren aan. Zoogdieren bevatten voornamelijk omega-6 vetzuren. De onderzoekers voorzagen hun varken daarom van een gen uit het rondwormpje C. elegans, dat de omzetting van omega-6 in omega-3 bevordert.

Behalve voor de menselijke consument, is de extra aanmaak van omega-3 wellicht ook goed voor hart en bloedvaten van de varkens zelf. Dat is weer goed voor varkensboeren die met minder sterft van hun beesten te maken krijgen.

Bovendien opent het een nieuwe mogelijkheid om te bestuderen wat omega-3 precies in zoogdieren doet. Dit is leerzaam omdat varkens qua bloedsomloop zeer sterk op mensen lijken.

Overigens verscheen vorige week een studie in het British Medical Journal, die suggereert dat er nauwelijks bewijs is dat omega-3 vetzuren echt goed zijn voor het hart. Maar de auteurs daarvan geven toe dat er ook geen bewijs is dat ze niet goed zijn.

Onderwerpen