Canadese onderzoekers hebben met een nieuwe analysetechniek onverwachte antikankeractiviteit gevonden in medicijnen die heel ergens anders voor bedoeld zijn.

Normaal gesproken wordt voor het voorspellen van de activiteit van een medicijn gebruik gemaakt van genexpressiepatronen. Deze leveren tevens een hypothese over de reactie van de cellulaire mechanismen op toediening van het medicijn. Het probleem is echter dat mRNA-expressie niet altijd iets zegt over de activiteit van het bijbehorende eiwit. Bovendien kan de complexiteit in genregulatie ervoor zorgen dat de werking van de medicijnen niet zichtbaar is.

Stephen Michnick en collegae van Odyssey Thera, een biotech-spinoff in Californië, hebben daarom een nieuwe techniek gebruikt om de activiteit van medicijnen te screenen. Ze gebruikten ‘high-content protein-fragment complementation assay’, PCA, voor het testen van 100 medicijnen over zes therapeutische gebieden. Deze proteomics techniek meet de interacties tussen eiwitten in biologische systemen en door een fluorescent eiwit in te bouwen was men in staat veranderingen in deze interacties te meten.

Deze nieuwe strategie leidde tot de ontdekking van enkele onverwachte antikanker activiteiten bij medicijnen die voor andere doeleinden ontwikkeld waren. Voorbeeld hiervan is het antidepressivum sertraline.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Chemical Biology.

Bron: Royal Society of Chemistry, 17 mei 2006

Onderwerpen