In de VS is een simpele thuistest bedacht die consumenten binnen een minuut laat zien of voedingsmiddelen cafeïne bevatten. Handig als ze ’s nachts goed willen slapen, suggereert een publicatie in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Volgens Mani Subramanian en collega’s van de University of Iowa is zo’n test hard nodig nu cafeïne opduikt in steeds meer voedingsmiddelen waarin je het niet direct verwacht, zoals energiedrankjes, kauwgom en zelfs jelly beans. Bij de laatste telling waren in de VS 570 dranken en 150 ‘vaste’ voedingsmiddelen met cafeïne op de markt. Met name kinderen en moeders die borstvoeding geven, krijgen hierdoor al snel meer binnen dan goed voor ze is.

Ze baseerden de test op een cafeïnedehydrogenase-enzym, dat cafeïne en de verwante stof theobromine omzet in trimethylurinezuur. Enkele jaren geleden wisten ze dit enzym te isoleren uit een Pseudomonas-stam, die ze een tijdlang hadden gekweekt op een voedingsbodem met cafeïne als enige koolstof- en stikstofbron. Daarnaast bevat de test INT oftewel joodnitrotetrazoliumchloride, een kleurstof die bij reductie rood kleurt. Uiteraard zit de test zo in elkaar dat alleen de afbraak van cafeïne door het enzym die reductie in de hand werkt.

Voor zover de auteurs kunnen nagaan, werkt het met zowat alle dranken, inclusief moedermelk. Alleen met thee lukt het niet, ongetwijfeld vanwege die theobromine. De detectielimiet ligt tussen de 1 en 5 ppm. Geneesmiddelen kun je er eventueel ook mee testen, al zal je ze dan wel eerst in water moeten oplossen.

Ze stellen voor om er teststrookjes van te maken en die te verkopen aan wakkere consumenten.

bron: New York Daily News

Onderwerpen