Eeneiige tweelingen zijn niet genetisch identiek
De ene helft van een tweeling heeft soms meer exemplaren van hetzelfde gen dan de andere helft. Deze variatie ontstaat tijdens celdelingen van de foetussen in de baarmoeder en maakt dus de twee kinderen genetisch net ietsjes verschillend. Een internationaal onderzoeksteam, waar ook Nederlandse onderzoekers deel van uitmaakten, publiceerden deze resultaten in het American Journal of Human genetics.
Het verschijnsel dat het aantal exemplaren van een gen kan variëren tussen individuen was al eerder bekend, maar de rol van deze copy number variation (CNV) bij ziektes moet nog verder worden onderzocht. Ook bij tweelingen was niet bekend hoe vaak het aantal genexemplaren varieerde tussen de individuen.
De onderzoekers kwamen het verschijnsel op het spoor bij Zweedse tweelingen waarvan het ene kind de ziekte van Parkinson had en het andere kind gezond was. Ook bij gezonde tweelingen komen regelmatig zulke subtiele verschillen in kopieaantallen voor, zo blijkt het Nederlands Tweelingenregister.
De onderzoekers hopen met deze gegevens beter te kunnen voorspellende welke genen betrokken zijn bij ziektes zoals Alzheimer en Parkinson.
Bron: LUMC
Nog geen opmerkingen