Natuur maakte altijd al gehalogeneerde organische stoffen aan, maar waar?

Gehalogeneerde koolwaterstoffen (HOC’s) hoopten zich al op in zeedieren, lang voordat de chemische industrie ze begon te lozen. Onderzoekers van het Woods Hole Oceanograpic Institution in Massachusetts hebben daarvoor het bewijs gevonden, zo schrijven ze in de online-editie van het blad Environmental Pollution.

De onderzoekers hebben elf van die stoffen aangetroffen in resten walvistraan uit de Charles W. Morgan, een houten walvisvaarder uit 1841 die als museum bewaard is gebleven.

De Morgan haalde in 1921 de laatste walvis binnen. De industriële productie van HOC’s startte pas in de jaren daarna. Die producten kunnen dus niet in de traan zitten.

HOC’s in dieren zijn pas sinds een jaar of tien detecteerbaar. Tot nu toe werd aangenomen dat ze het gevolg waren van milieuvervuiling. De nu aangetroffen natuurlijke stoffen lijken er chemisch gesproken sprekend op.

Intussen is het nog een raadsel welke planten, dieren en/of bacteriën verantwoordelijk zijn voor de HOC-productie. Mogelijk maken de stoffen deel uit van een of ander verdedigingsmechanisme.

bron: Woods Hole Oceanographic Institution

Onderwerpen