Door uitbraak van enterohemorragische E. coli-bacterie (ehec-bacterie) mogen Duitse klinieken gratis gebruik maken van het duurste medicijn ter wereld: Solaris. Producent Alexion Pharmaceuticals denkt van de uitbraak te profiteren door er een grote klinische studie aan op te hangen naar het gebruik van het medicijn in patiënten met acuut nierfalen ten gevolge van het hemolitisch-uremisch syndroom (HUS) .

Een week voor de grote uitbraak in Duitsland bleek toevallig uit een studie, beschreven in New England Journal of Medicine, dat Solaris, met het werkzame bestanddeel eculizumab, helpt tegen HUS, een van de dodelijke gevolgen van een ehec-infectie.

Behandeling van drie HUS-patiënten met eculizumab leidde tot normalisering van de bloedplaatjesconcentratie en een verbetering van de nierfunctie, aldus Michael Kirschfink van de Universiteit van Heidelberg en coauteur van het artikel.

De bacterie, een zeldzame stam van E.coli, produceert de gifstof Shiga-like toxine. Deze stof hecht zich aan de endotheelcellen van de filterorgaantjes, de glomeruli, van de nieren. Daar activeert het toxine plasma-eiwit complement c5 met als gevolg: ongecontroleerde ontstekingsreactie, verlaging van bloedplaatjes en bloedingen. Dit alles leidt tot beschadiging van de glomeruli en uiteindelijk acute nierschade.

Eculizumab is een monoklonaal antilichaam gericht tegen plasma-eiwit complement c5.

Binding van het antilichaam aan het plasma-eiwit voorkomt activering en dus ontstekingsreacties.

Sinds 2007 mag het medicijn in Europa al wel gebruikt worden, maar dan alleen bij patiënten met de zeldzame bloedziekte paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH), . Deze ziekte leidt tot de vernietiging van rode bloedcellen, eveneens door activering van complement c5.

Doordat PNH een zeer zeldzame ziekte is die 1 op de 100.000 mensen treft, is Solaris tot nu toe een ‘weesgeneesmiddel’. Om toch aan dit medicijn te kunnen verdienen, ligt de prijs erg hoog: ruim 400.000 dollar per jaar. Het Amerikaanse zakenblad Forbes Solaris riep het medicijn uit tot duurste medicijn van 2010.

De studie en de uitbraak van de EHEC-bacterie zou de prijs wel eens drastisch kunnen doen dalen. Duitse klinieken grijpen nu een behandeling met Solaris aan als laatste redmiddel bij ernstig zieke, besmette patiënten met acuut nierfalen. Volgens de laatste berichten met succes.

De bacterie heeft tot nu toe al 13 mensenlevens geëist en meer dan duizend mensen in Duitsland geïnfecteerd. Circa 300 daarvan hebben HUS ontwikkeld. De huidige antibiotica helpen niet.

bron: Nature News

Onderwerpen