Subsidie was achteraf misschien niet zo’n goed idee

Misschien had de Nederlandse overheid toch geen 700 miljoen euro subsidie moeten geven voor de bouw van drie elektriciteitscentrales, die worden gestookt met palmolie. Dat heeft demissionair staatssecretaris Van Geel (Milieu) vrijdag in bedekte termen toegegeven.

Volgens Van Geel zijn de subsidies terecht verstrekt omdat de aanvragers aan alle eisen voldeden. Alleen voldeden die eisen achteraf niet. De staatssecretaris wil met name de emissie-eisen laten aanscherpen.

Palmolie genoot de afgelopen jaren een groeiende populariteit als hernieuwbare ‘groene’ grondstof. Maar de laatste tijd groeien de twijfels over de gevolgen van de palmolie-economie voor het milieu.

In Forum, het blad van werkgeversorganisatie VNO-NCW, noemden oliemaatschappijen het vorige maand ‘te gek om los te lopen’ dat er vergunningen voor de bouw van palmoliecentrales werden afgegeven. De relatief kleine centrales zouden verhoudingsgewijs ongeveer tien keer zoveel stikstofoxiden en fijn stof produceren als een grootschalige aardgasgestookte elektriciteitscentrale. Gesproken werd van “toegeven aan de modegril van groene stroom zonder de gevolgen onder ogen te zien”, “concurrentievervalsing” en “een aanslag op de bestaande industrie om twijfelachtige klimaatwinst te behalen”.

En dan hadden ze het nog niet eens over de schade die in Maleisië en Indonesië aan het oerwoud wordt aangericht teneinde voldoende palmolieplantages te kunnen aanleggen.

De centrales zijn gepland bij Vlissingen, op de Maasvlakte en bij Delfzijl. Ze moeten de palmolie gaan verstoken in dieselgeneratoren. De benodigde milieuvergunningen zijn allemaal al verleend. Volgens VNO-NCW hadden de betrokken provincies ze liever geweigerd maar konden ze daarvoor geen wettelijke rechtvaardiging vinden.

Initiatiefnemer Biox in Vlissingen houdt intussen vol dat palmolie een goed alternatief is voor kolen- en gascentrales. Palmoliecentrales stoten weliswaar tussen de 1,5 en 3 keer zoveel stikstof uit, maar er komt minder zwaveldioxide vrij en het proces is CO2-neutraal, zo stelt het bedrijf.

bron: VNO-NCW

Onderwerpen