Japanse DNA-injectie halveert vorming van amyloïdeplaques in de hersenen, maar voorlopig alleen bij muizen.

Het nieuwe vaccin, ontwikkeld aan het Tokyo Metropolitan Institute for Neuroscience, werkt met het zogeheten amyloïde-beta peptide (Ab). Dit wordt bij Alzheimerpatiënten gevormd in de hersenen. Het klontert dan samen tot zogeheten plaques. Vrij algemeen wordt aangenomen dat deze plaques de normale hersenfuncties verstoren, wat onder meer leidt tot geheugenverlies.

Het idee van de vaccinatie is om met een kleine hoeveelheid Ab-peptide het immuunsysteem te mobiliseren, voordat Alzheimer de kop opsteekt. In het vervolg zou het peptide dan automatisch moeten worden opgeruimd.

Velen denken dat vaccinatie de beste manier is om deze ziekte af te remmen, maar tot nu toe vielen de resultaten tegen. In 2002 moest een veelbelovende klinische test nog worden afgebroken omdat enkele patiënten zwellingen en ontstekingen in de hersenen kregen.

Het nieuwe vaccin bevat daarom niet het peptide zelf, maar een stukje DNA dat er voor codeert. Hierdoor zou het immuunsysteem wat voorzichtiger moeten worden gestimuleerd.

Bij muizen lijkt het te werken, zo blijkt uit een publicatie in PNAS. De onderzoekers namen dieren, die genetisch waren voorgeprogrammeerd om Alzheimer te krijgen. Werden ze gevaccineerd als ze zeven maanden oud waren, dan produceerden ze later 15,5 procent minder Ab-eiwit. Bij vaccinatie bna 18 maanden was de afname zelfs 38,5 procent. Therapeutische vaccinatie van muizen die al Alzheimer begonnen te krijgen, leverde een halvering van de peptideproductie op, wat in de praktijk het verschil kan zijn tussen ziek en niet ziek.

De onderzoekers gaan het nu op apen uitproberen. De eerste klinische tests op mensen zouden over drie jaar kunnen worden gepland.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen