Prehistorie bewijst: huidige modellen deugen niet

Een natuurlijke kettingreactie heeft er 55 miljoen jaar geleden voor gezorgd dat de broeikasgassenconcentratie in de aardse atmosfeer totaal uit de hand liep. En zoiets kan elk moment weer gebeuren, zo waarschuwen onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) in Nature.

Volgens auteurs Appy Sluijs, Henk Brinkhuis, Stefan Schouten, Jaap Sinninghe Damsté en Gert-Jan Reichart kan de kettingreactie in elk geval worden beschouwd als een model voor de huidige opwarming van de aarde. Dat houdt dan meteen in dat de tot nu toe gehanteerde kliimaatmodellen die opwarmng niet correct wergeven.

He onderzoek is gebaseerd op bodemmonsters, die zijn genomen in de buurt van New York. Daaruit valt af te leiden dat 55 miljoen jaar geleden de CO2-concentratie in de amosfeer moet zijn verhoogd door een serie vulkaanuitbarstingen. Hierdoor werden de oceanen zo warm dat methaanhydraten in de zeebodem begonnen te smelten. Het opborrelende methaan versterkte het broeikaseffect verder, totdat de opwarming mondiaal ongeveer 6 graden Celsius bedroeg.

Plaatselijk was het zelfs nog erger: de Noordelijke IJszee, die normaal niet zo ver van het vriespunt zit, warmde tot maar liefst 24 graden op en kwam vol tropische algen te zitten.

De bottom line is uiteraard dat de zeebodem inmiddels opnieuw vol zit met methaanhydraten en dat er weinig voor nodig is om ze opnieuw te laten smelten, voor zover ze er nog niet aan begonnen zijn.

bron: Universiteit Utrecht

Onderwerpen