Eerste betrouwbare biomarker gevonden
Aan de hoeveelheid sarcosine in iemands urine kun je zien of hij leidt aan een agressieve vorm van prostaatkanker. Dat melden Amerikaanse onderzoekers vandaag in Nature. Het is voor het eerst dat er überhaupt een bruikbare biomarker voor prostaatkanker is gevonden.
Het onderzoek kan van grote betekenis blijken voor de behandeling van prostaatkanker. Bij die aandoening is het altijd de vraag of je moet ingrijpen of niet. De meeste prostaattumoren leiden een slapend bestaan: als ze uitzaaien is het te laat, maar bij veel patiënten duurt dat zó lang dat ze voor die tijd allang zijn overleden van pure ouderdom.
Sarcosine is een metaboliet van het aminozuur glycine. De onderzoekers onder leiding van Arul Chinnaiyan (University of Michigan Medical School) kwam de stof op het spoor door de de concentraties van 1.126 metabolieten in de urine van gezonde mensen te vergelijken met die van prostaatkankerpatiënten.
Het bewijs dat sarcosine een plausibele biomarker is, werd geleverd door de stof in vitro toe te dienen aan een cultuur van gezonde prostaatcellen. Die veranderden prompt in kankercellen met uitzaaipotentieel.
Hoe sarcosine dat precies voor elkaar krijgt, moet nog worden onderzocht.
bron: Nature
Nog geen opmerkingen