Overheid moet investeren om meer mensen te laten afstuderen
De overheid moet per jaar 250 miljoen euro extra steken in universitair onderwijs, 350 miljoen in universitair onderzoek, 250 miljoen in universitaire personeelskosten, 25 miljoen in universitaire kennisvalorisatie en 20 miljoen in beurzen voor buitenlanders. Dat blijkt uit het position paper ‘Kansen voor Kennis’ dat de universitaire koepel VSNU vandaag (maandag) heeft gepresenteerd.
De VSNU wil bovendien dat er meer wettelijke ruimte wordt geschapen om ‘uniek talent’ de ruimte te geven. Zo zouden er verbrede bachelors moeten komen, waarbij studenten pas na een jaar een specialisatie hoeven te kiezen. Ook pleiten ze voor meer bindende studieadviezen, intensieve begeleiding voor de twijfelgevallen, en topbachelors en -masters voor de echte talenten. Dit alles, plus voorzieningen voor het bevorderen van levenslang leren, kost 250 miljoen per jaar.
Het extra onderzoeksgeld moet in grote onderzoeksfaciliteiten worden gestoken, en in extra budget om door NWO te laten uitdelen.
Het extra personeelsgeld is ten eerste bedoeld om meer mensen te kunnen aanstellen, zodat er voortaan minimaal een staflid per vijftien studenten is in plaats van de huidige één op 22. Gedacht wordt aan 50 miljoen voor 500 extra promovendi en nog eens 50 miljoen voor extra hoogleraren en hoofddocenten. De overige 150 miljoen is voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden, zodat er ook enige kans bestaat dat er voldoende mensen op die functies solliciteren.
bron: VSNU
Nog geen opmerkingen