Europa blijft ver achter bij VS en Japan
Universiteten en publieke kennisinstellingen halen wereldwijd veel meer octrooien op het gebied van biotechnologie binnen dan het bedrijfsleven. In Europa zijn het er echter veel minder dan in de VS en Japan, zo blijkt uit een studie van het Britse octrooibureau Marks & Clerk.Het bureau heeft de biotech-octrooien opgeteld die tussen 2002 en 2006 werden verleend.
Absolute koploper bleek het Japan Science and Technology Agency, met 1.022 octrooifamilies (groepen octrooien die betrekking hebben op dezelfde uitvinding). Nummer twee was de University of California met 543 octrooifamilies, en als goede derde de Amerikaanse overheid met 443, voornamelijk bijgedragen door de National Institutes of Health. Het hoogst scorende bedrijf was Genentech, op vier met 421 octrooifamilies. Millennium Pharmaceuticals eindigde op zes. Maar verder stonden er in de toptwintig vooral Amerikaanse universiteiten.
De best scorende Europese universiteit, Oxford, claimde slechts 65 octrooifamilies. Het hoogst scorende Europese bedrijf is Novozymes uit Denemarken, met 162.
Uit het onderzoek kwam ook dat er wereldwijd minder biotech-octrooien worden verleend dan vijf jaar geleden. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat dat er steeds meer kennis beschikbaar is, waardoor het onderzoek zich kan concentreren op de écht lucratieve specialismen. Vroeger werden er veel meer ‘speculatieve’ octrooien aangevraagd op genetische sequenties, in de hoop dat het ooit iets zou opleveren.
bron: Financial Times
Nog geen opmerkingen