De Nederlandse universiteiten moeten gaan investeren in het midden- en kleinbedrijf. De overheid moet ze daartoe dwingen, en tevens zorgen dat ze er het geld voor hebben.
Het idee komt van werkgeversvereniging MKB-Nederland en de federatie van technologiebranches FHI. Zij klagen over “een ingesleten eenzijdige benadering dat universiteiten geld moeten gaan halen bij bedrijven”. Het huidige overheidsbeleid versterkt deze misstand volgens hen alleen maar.
“Er wordt te veel voorbij gegaan aan het feit dat ook mkb-bedrijven een bron van nieuwe kennis kunnen zijn voor universiteiten”, aldus MKB-voorman Loek Hermans. Hij baseert zich op een onderzoek onder de 850 leden van de FHI. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse technologiebedrijven nu al apparatuur of diensten levert aan universiteiten. Een kwart van hen draagt tevens kennis aan die universiteiten over.
Uit het onderzoek komt tevens het verwijt naar voren dat de Nederlandse universiteiten “ten onrechte menen dat zij de nieuwste apparatuur tegen gereduceerde prijzen geleverd kunnen krijgen”. De FHI-leden trappen daar niet in, met als gevolg dat de onderzoekers het met verouderde spullen moeten doen én dat de bedrijven inkomsten mislopen.
Hermans stelt nu voor de universiteiten te verplichten om het geld, dat ze van de overheid krijgen uit de aardgasbaten, te besteden bij Nederlandse bedrijven. Om te beginnen zou volgend jaar tenminste acht miljoen euro extra aan R&D-opdrachten door universiteiten moeten worden uitbesteed aan het mkb.
Hij suggereert tevens om de universiteiten een bonus te beloven wanneer ze buitenlandse onderzoeksopdrachten binnenhalen, die tot bestedingen bij Nederlandse bedrijven leiden.
“Schaf alle subsidies maar af en besteed het geld om zinvolle opdrachten te gunnen aan de Nederlandse technologieleveranciers”, aldus FHI-voorzitter Marcel van de Broek.
bron: persbericht FHI/MKB Nederland, 6 april 2006
Nog geen opmerkingen