Aan één signaaleiwit kun je het ontstaan van diverse vormen van kanker lang van tevoren zien aankomen. Waarna je dat eiwit ook nog moet kunnen gebruiken als doelwit voor bestraling, meldden onderzoekers uit Oxford deze week tijdens een congres in Liverpool.

Het eiwit in kwestie heet gamma-H2AX en is betrokken bij reparatie van DNA-schade, als merker voor plekken waar beide strengen zijn gebroken. Als ergens zo veel van dergelijke breuken zijn dat het reparatiesysteem het net meer aan kan, is dat vaak het begin van een tumor.

Bart Cornelissen (overigens een Vlaming), prof. Katherine Vallis en collega’s hebben nu een antilichaam ontworpen dat zich specifiek aan dit eiwit hecht, en dat gekoppeld is aan radioactief indium-111. Als je dit toedient en je ziet aan de radioactiviteit dat het zich ergens ophoopt, dan is dat een signaal dat er op die plek veel DNA-schade is en dat er een tumor zou kunnen ontstaan.

De onderzoekers hebben het uitgeprobeerd met genetisch gemodificeerde muizen met een sterke neiging om borstkanker te krijgen. Gemiddeld waren de tumoren na 131 dagen echt voelbaar en na 117 dagen op te sporen met een MRI-scan. Maar aan het radioactieve antilichaam kon je al na 96 dagen zien dat het misging.

Ter geruststelling: via controle-experimenten is vastgesteld dat dat antilichaam de vorming van de tumoren niet verder versnelt.

Volgens de onderzoekers is gamma-H2AX ook karakteristiek voor long-, huid-, nier- en blaaskanker. Die moet je er dus ook in een vroeg stadium mee kunnen opsporen. Vervolgens zou je de opgehoopte radioactiviteit (die van zichzelf te zwak is om schade aan te richten) kunnen gebruiken om een bestralingsapparaat heel nauwkeurig op de zere plek te rchten. Maar dat hebben ze nog niet uitgeprobeerd.

bron: BBC News

Onderwerpen