In Zwitserland is een antilichaam gevonden dat alle 16 bekende influenza A-virusvarianten buiten gevecht stelt, in elk geval bij proefdieren zoals muizen en fretten. Over een aatal jaren kan het een universeel griepvaccin opleveren, zo wordt gemeld op de website van Science.
De Zwitsers overtroeven daarmee het Leidse Crucell en het Amerikaanse Scripps-instituut, die een aantal weken geleden bekend maakten dat ze alle griepvarianten aankunnen met twéé antilichamen.
Antonio Lanzavecchia en collega’s vonden het super-antilichaam door het bloed te screenen van acht mensen die immuun waren tegen verschillende griepvarianten tegelijk. Ze namen monsters vlak na besmetting of vaccinatie, in de verwachting dat de immuunrespons dan op zijn hoogst zou zijn, en isoleerden de B-cellen die bezig waren om antilichamen aan te maken. Na analyse van 104.000 van die B-cellen vonden ze er eentje waar een universeel antilichaam uit kwam.
FI6, zoals het antilichaam is gedoopt, hecht zich net als de Crucell-antilichamen aan de ‘stam’ van het viruseiwit haemagglutinine. Die stam kan maar in beperkte mate muteren omdat hij anders niet correct meer functioneert. En de Science-publicatie suggereert dat FI6 flexibel genoeg is om de kleine structuurvariaties, die er nog wel in zitten, te overbruggen - de details van de binding verschillen per variant, maar gebonden wordt er.
Verwacht mag daarom worden dat het ook zal werken tegen influenzastammen die nog moeten ontstaan.
De onderzoekers hopen het antilichaam snel inzetbaar te kunnen maken als noodmaatregel bij grieppandemieën. Om er een vaccin van te maken is nog meer werk nodig: dan moet immers een manier worden gevonden om het immuunsysteem zo ver te krijgen dat het deze antilichamen in grotere hoeveelheden gaat produceren. Gesuggereerd wordt om daar het specifieke fragment van haemagglutinine na te maken waar FI6 zich aan hecht.
bron: naturenews
Nog geen opmerkingen