Nieuw zuiveringsproces voor afvalwater textielsector

‘Sonificatie’ oftewel behandeling met ultrageluid van 50 kHz is een prima methode om de giftige rode verfstof congorood te verwijderen uit het afvalwater van de textielindustrie. Dat schrijven Indiase onderzoekers binnenkort in het International Journal of Environment and Waste Management.

Congorood is het dinatriumzout van 3,3’-(1E,1’E)-bifenyl-4,4’-diylbis(diazeen-2,1-diyl)bis(4-aminonaftaleen-1-sulfonaat). Net als andere azokleurstoffen is hij giftig, en wordt hij verdacht van carinogeniteit en mutageniteit. In veel landen is het gebruik al verboden, maar in India wordt congorood nog op grote schaal gebruikt omdat het natuurzijde zo’n mooie vlammende kleur geeft.

Het probleem is intussen wel dat het afvalwater eveneens zo’n ‘mooie’ vlammend rode kleur krijgt, en dat azokleurstoffen biologisch nauwelijks afbreekbaar zijn.

Tot nu toe probeert men congorood vooral te lijf te gaan met oxidatieve degradatie, waarbij je er sterke oxidanten op loslaat. Volgens de Indiërs is ultrageluid een alternatief dat nog onvoldoende is onderzocht. Het idee is dat de geulidsgolven vrije radicalen laten ontstaan die de verbinding opbreken in minder toxische fragmenten. Die zouden dan wél biologisch afbreekbaar moeten zijn.

bron: Inderscience

Onderwerpen