In Shanghai is een test gepresenteerd die voedingsmiddelen in één keer screent op 97 procent van alle genetische modificaties die in omloop zijn. Een uitkomst voor kritische consumenten en bezorgde politici, suggereren de bedenkers in het tijdschrift Analytical Chemistry.
Eind 2012 waren er 319 modificaties die ergens op de wereld zijn toegelaten, in in totaal 25 verschillende voedingsgewassen. Daarvan werden er volgens de Chinezen 243 daadwerkelijk geteeld, op in totaal 170 miljoen hectare landbouwgrond verspreid over 28 landen. De kans is dus tamelijk groot dat er een restantje van die planten in je eten terecht komt, ook als je in een land woont waar dat officieel niet mag. Maar tot nu toe moest je vaak een aantal verschillende tests doen om zulke verontreinigingen op te sporen.
Het nu aan de Shanghai Jiao Tong-universiteit gepreseneerde MACRO-systeem herkent ze wel bijna allemaal, en is volgens de bedenkers gevoelig genoeg voor routinetests..
MACRO staat voor ‘Multiplex Amplification on a Chip with Readout on an Oligo microarray’, en dat vat het hele verhaal aardig samen. Je extraheert het DNA uit je monster en vermenigvuldigt de interessante gedeeltes in een lab op een chip, via polymerase chain reaction (PCR). Het resultaat vermenigvuldig je nogmaals met PCR, dit keer generiek in een reageerbuisje. Tot slot breng je de oogst op een microarray die in totaal 91 DNA-‘targets’ herkent.
Aangezien hetzelfde afwijkende gen vaak in een hele reeks verschillende gewassen wordt ingebouwd, is het aantal herkende modificaties groter dan 91. Volgens de Chinezen dekt MACRO in de huidige vorm 236 van de 243 gecommercialiseerde modificaties. En zolang de industrie door blijft spelen met dezelfde genen, mag je verwachten dat de test ook de modificaties herkent die er de komende jaren nog bij komen.
Als er toch iemand iets geheel nieuws verzint, kun je altijd de microarray een beetje groter maken - maar dan zijn we waarschijnlijk minstens vijf jaar verder.
bron: American Chemical Society
Nog geen opmerkingen