Shell kan zijn medewerkers een interessant carrièrepad bieden. De loopbaan van Tanya Hené (29) vormt daarvan een mooie illustratie.

Shell is Tanya’s eerste werkgever na haar studie Chemische Technologie aan Princeton University, New Jersey en Imperial College in Londen. Door het werk van haar vader, eveneens een chemisch technoloog, woonde Tanya een groot deel van haar leven in het buitenland. Na haar eindexamen op de Amerikaanse school van Casablanca was de keuze voor een Engelstalige universiteit dan ook tamelijk vanzelfsprekend. Het Amerikaanse onderwijssysteem sprak haar het meeste aan, vanwege de brede opleiding gedurende de eerste twee jaar van de studie. Want dat ze ‘iets technisch’ wilde stond voor Tanya vast, maar of dat architectuur of chemie moest worden, besliste ze pas gaandeweg haar studie.

 

Workshop

Al tijdens de masteropleiding in Londen ging Tanya op zoek naar een baan. En hoewel haar belangstelling van meet af aan uitging naar de grote multinationals, was Shell in eerste instantie nog niet in beeld. “Bij een presentatie op de universiteit sprongen ze eruit met een interactieve workshop. Je kreeg meer of minder technische problemen voorgelegd, die je in groepsverband moest oplossen. Vooral de technische component sprak me erg aan. Ik besloot te solliciteren en kreeg een functie als procestechnoloog bij de styreen- en propeenoxidefabrieken van Shell Chemie in Moerdijk. Een ideale startfunctie om te leren hoe het eraan toegaat in een chemische fabriek. Bij Shell hebben ze ervoor gekozen om niet te werken met trainees, maar mensen direct aan te stellen in een ‘echte’ functie en ze daarin te begeleiden. Daarnaast krijg je volop mogelijkheden om cursussen te doen op je eigen vakgebied en in algemene vaardigheden. Ik vond het prettig om direct dicht op de operationele praktijk te zitten. Een van de mooiste ervaringen was mijn betrokkenheid bij het opstarten van een nieuwe fabriek, na ongeveer één jaar.”

 

Vervolgstap

Na ruim drie jaar was het tijd voor een vervolgstap. “Bij Shell spreek je van tevoren af hoe lang je een bepaalde functie uitoefent. Aan het eind van die periode kun je via het intranet binnen de hele Shell-organisatie op zoek gaan naar een andere functie, waar je dan opnieuw op moet solliciteren. Ik wilde graag verder richting fabrieksmanagement, maar op dat gebied waren er toen geen vacatures. Toen ik een oproep zag voor een technical recruiter, heb ik daarop gereageerd. Met mijn brede technische achtergrond en ervaring in een technische functie bij Shell sloot de baan goed aan bij wat ik tot dan toe had gedaan en bij wat ik wilde. Ik had tenslotte voor een groot bedrijf gekozen, omdat dat meer mogelijkheden biedt tot verbreding.”

Als technical recruiter werkte Tanya twee jaar samen met collega’s uit de personeelshoek. Ze was verantwoordelijk voor het werven van mensen voor technische functies in Europa. “Een ontzettend leuke baan met heel veel externe contacten binnen en buiten Nederland. Als recruiter probeer je de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Het geeft een kick als je iemand warm kunt maken voor een functie door je eigen enthousiasme over te dragen, maar het is ook bevredigend als je een eerlijk advies geeft dat iemand elders waarschijnlijk beter uitkomt. Daarnaast was het natuurlijk voor mij een ideale gelegenheid om een goed inzicht te krijgen in de vele mogelijkheden die een groot bedrijf je kan bieden.”

Begin 2004 maakte Tanya alsnog de stap richting fabrieksmanagement toen ze werd aangenomen als assistent plant manager op de polyolenfabriek van Shell Pernis. “Mijn baan als recruiter heb ik altijd gezien als een uitstapje, terwijl ik met mijn huidige baan weer terug ben op het traject dat ik in mijn hoofd had. Ik denk dat het helpt als je aan het begin van je carrière een doel vaststelt waar je naartoe wilt groeien. Daarnaast is het belangrijk te zorgen voor een stevige basis, waarop je na een leuke of interessante zijstap verder kunt bouwen.”

Onderwerpen