68 miljoen jaar oud eiwit suggereert dat dinosaurus familie is van kip


In 68 miljoenjaar oude fossiele botten van Tyrannosaurus rex zijn restanten van collageen-eiwit aangetroffen. De aminozuursequentie lijkt nog het meest op die van kippencollageen, zo schrijven Amerikaanse onderzoekers in Science.

Het is voor het eerst dat er authentiek dinosaurus-eiwit is gevonden. Tot nu toe werd gedacht dat eiwitmoleculen niet zo lang konden overleven. Het oudste eiwit tot nu toekwam uit een mammoet die ‘slechts’ een paar honderdduizend jaar geleden overleed.

De in de staat Montana gevonden botten zijn waarschijnlijk zo goed gebleven omdat ze bedolven lagen onder een dikke laag modder en zandsteen, waar water en micro-organismen niet bij konden komen. Bovendien vormden de dikke dijbeenbotten een beschermende verpakking.

De vondst van zeven fragmentjes van één soort eiwit vormt overigens geen onomstotelijk bewijs dat de kip (Gallus gallus) van de dinosauriërs afstamt. De eiwitten lijken ook een beetje op die van de kikker en de watersalamander. En de onderzoekers hebben het niet kunnen vergelijken met collageen van krokodilachtigen, omdat daar geen gegevens van beschikbaar waren.

bron: BBC, news@nature

Onderwerpen