Alvleeskliertumoren ontstaan minstens 15 jaar voordat je er last van krijgt. In theorie moet je ze dus ruim op tijd kunnen opsporen en onschadelijk maken, zo suggereren onderzoekers van Johns Hopkins Medical Institutions in Nature.
Hoe je ze dan precies in zo’n vroeg stadium zou kunnen opsporen, weten ze helaas niet.
Alvleesklierkanker behoort tot de meest dodelijke vormen van kanker, en dat komt vooral omdat je het gewoonlijk pas ontdekt als de primaire tumor allang naar andere delen van het lichaam is uitgezaaid.
De onderzoekers hebben nu het DNA gesequenst in verschillende uitzaaiingen van zeven pas overleden patiënten, en de gevonden mutaties onderling en met de primaire tumoren vergeleken. Uit de verschillen, die je dan ziet, valt enigszins af te leiden hoe lang geleden die verschillende weefsels uit elkaar zijn gaan groeien.
De resultaten waren tamelijk verrassend: kennelijk doet zo’n tumor er gemiddeld een jaar of 11 over voordat hij klaar is om uitzaaiingen af te splitsen. En wát er dan aan klonen ontstaat heeft nog eens een jaar of 6 nodig om tot een herkenbare uitzaaiing uit te groeien. Pas op dat moment wordt meestal de diagnose gesteld. En dán heeft de patiënt gemiddeld minder dan drie jaar te leven.
De uitdaging is nu dus om een biomarker te vinden die de aanwezigheid van de primaire tumor in een heel vroeg stadium verraadt, zodat je operatief kunt ingrijpen vóórdat hij aan uitzaaien toe komt.
bron: Nature
Nog geen opmerkingen