Van een snelle vette hap word je sneller dik dan van ander vet met dezelfde calorische waarde, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Tijdens het jaarcongres van de American Diabetes Association werden resultaten gepresenteerd die doen vermoeden dat transvetzuren meer onderhuids vet doen ontstaan dan je op grond van hun calorische waarde zou verwachten. Naast een buikje lijken ze insulineresistentie in de hand te werken, wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes.

Transvetzuren zijn onverzadigde vetzuren die vooral voorkomen in ‘gehard’ (gedeeltelijk gehydrogeneerd) bak- en frituurvet. Al veel langer is bekend dat ze nog slechter zijn voor hart en bloedvaten dan verzadigde vetzuren. Binnen de voedingsmiddelenindustrie wordt enige moeite gedaan om ze uit te faseren, maar nog lang niet overal wordt gebakken in transvetzuurloos vet .

Onderzoekers van Wake Forest University Baptist Medical Center in Winston-Salem (North Carolina) hebben gedurende zes jaar een aantal apen met transvetzuren uit soja-olie gevoerd om te kijken of hun aderen dicht zouden slibben . De dosis bedroeg ongeveer het equivalent van een cheeseburger met frites per dag. Andere apen kregen een gelijke dosis ‘gezond’ vet.

Na zes jaar viel het vooral op dat de transvetetende apen gemiddeld zeven procent waren aangekomen. Bij de controlegroep was dat maar twee procent. Het extra gewicht bleek vooral toe te schrijven aan dertig procent meer vet in de onderbuik. Bovendien hadden de transvetapen een verhoogd bloedsuikergehate, en leek het of ze op weg waren om diabetes te krijgen.

De onderzoekers hebben nog geen idee hoe het komt, maar ze waarschuwen dat vaste klanten van de snackbar misschien “op weg naar een ramp” zijn.

bron: news@nature

Onderwerpen