Driekwart van de multinationals binnen de industrie vreest binnen 5 jaar op te lopen tegen een tekort aan een of meer grondstoffen. Bij sommige ‘stakeholders’ zoals klanten en overheden leeft de problematiek echter veel minder, zo blijkt uit een zojuist verschenen rapport van bureau PriceWaterhouse Coopers.
PwC laat doorschemeren dat het de zorgen deelt. Gesproken wordt van a fine line between ‘just in time’ and ‘just not there’.
Voor het rapport getiteld ‘Minerals and metals scarcity in manufacturing: the ticking timebomb’ zijn topmanagers ondervraagd van 69 bedrijven uit de chemie, de energie- en de duurzame-energiesector, de infrastructuur, de auto- en luchtvaartbranche en de hightech. Er zaten bedrijven uit Europa, uit Noord- en Zuid-Amerika en uit Azië en de Pacific bij. 84 procent van hen scoort jaaromzetten van meer dan 10 miljard dollar.
Bij 77 procent van de ondervraagden bleek grondstoffenschaarste hoog op de agenda te staan. Energieschaarste (75 procent) trouwens ook. Vooral in de energiewereld en de auto-industrie wordt de schaarste nu al gevoeld, en de rest vreest er binnen 5 jaar keihard tegenop te lopen.
Vooral de combinatie van een groeiende vraag en geopolitieke restricties wordt als bedreigend ervaren: de grondstoffen zijn er wel, maar zie ze maar eens los te krijgen van de landen die de vindplaatsen beheren. Een gebrek aan R&D staat onderaan het lijstje met zorgen: ongeveer de helft denkt dat dat hooguit een bescheiden invloed zal hebben.
In de chemie is de vrees overigens wat lager dan gemiddeld: het opraken van de ruwe olie is dan ook een probleem dat pas op de iets langere termijn speelt.
Opvallend is dat veel respondenten lijken te vrezen dat anderen het probleem niet zien. Slechts 61 procent denkt dat hun klanten de bedreiging serieus nemen. Wat de overheid betreft zijn de meningen verdeeld: van de Europese bedrijven heeft 96 procent er vertrouwen in, van de Aziatische 58 procent en van de Amerikaanse slechts 54 procent.
In Europa signaleert PwC dan ook een zekere mate van hoop: men is beter voorbereid op wat wellicht komen gaat, en dat kan een leuk concurrentievoordeel opleveren.
bron: PwC, De Telegraaf
Nog geen opmerkingen