Vanaf 1 januari zal Nederland zich laten gelden op farmaceutisch gebied in de wereld. Dat is de ambitie van Daan Crommelin.
Het nieuwe topinstituut Farma zal worden gevestigd in Leiden. Het managementteam van de publiek-private samenwerking zal bestaan uit twee mensen. Victor Nickol son van Organon is managing director en de wetenschappelijke leiding is in handen van professor Daan Crommelin. Crommelin is tevens medeoprichter en chief scientific officer van het in Leiden gevestigde Octoplus. Formeel moet de Tweede Kamer nog deze maand beslissen of het instituut de beloofde 130 miljoen euro krijgt voor de komende vier jaar. Het instituut gaat pre-competitief farmaceutisch onderzoek doen.
De volgende bedrijven hebben zich gecommiteerd: Organon, IQ Corpo ra tion, Numico, Pharma-Bio research, Solvay en Johnson & Johnson. Ook een aantal buitenlandse farmabedrijven heeft interesse getoond.
Crommelin zegt in een eerste reactie: “Een fascinerende uitdaging. Het is een unieke mogelijkheid om farmaceutisch Nederland op de kaart te zetten. En dat niet alleen binnen Nederland, maar ook wereldwijd. Het zou zo moeten worden dat geen enkel zichzelf respecterend farmaceutisch bedrijf het zich kan permitteren om geen onderzoekslab in Nederland te hebben.”
Kennisinfrastructuur
Een nadrukkelijk doel van het topinstituut is om een kennisinfrastructuur op te bouwen. Thematisch komen alle grote aandoeningen aan bod, zoals hart- en vaatziekten, kanker, (auto-)immuunziekten et cetera. Ook de ontwikkeling van farmaceutische technologie speelt een rol met onderzoek naar medicijnafgiftesystemen, voorspellen en modelleren van mogelijke medicijnen én biomarkers en sensoren.
Topinstituutformule
Crommelin hoopt begin januari formeel met het topinstituut te kunnen starten. Financiering van projecten is volgens de topinstituutformule, waarbij de overheid de helft betaalt en universiteiten en bedrijven samen de andere helft verzorgen. Sybolt Noorda wordt voorzitter van de raad van toezicht. Noorda is voorzitter van het college van bestuur van de UvA en de Hogeschool Amsterdam.
Verschillende partijen waren in de markt om het topinstituut een huis te bieden. Vijf universiteiten stonden achter het plan van het Health Valley-initiatief om het topinstituut in Nijmegen te vestigen.
Nog geen opmerkingen