Gen ontdekt dat tomaten vormt
Eén gen, genaamd SUN, maakt voor een groot deel het verschil uit tussen een gewone, ronde tomaat en een langwerpige. Dat meldde een onderzoeksgroep van Ohio State University vrijdag in het omslagartikel van Science.
De groep staat onder leiding van Esther van der Knaap, een Nederlandse onderzoekster die na haar studie in Wageningen naar de VS emigreerde.
In de VS is zaad voor allerlei vreemd gevormde tomaten al langer in de handel, maar tot nu toe was weinig bekend over de genetische achtergrond van de vormvariëteiten. De groep van Van der Knaap heeft nu het genoom doorgelicht van de variëteit Sun1642, die ovaal is met een puntig uiteinde. Eerst werd het deel van het DNA opgespoord waar het verschil in moest zitten, vervolgens werd dat stuk gesequenced en kwam het verantwoordelijke SUN-gen boven drijven.
Proeven bevestigden dat introductie van het SUN-gen in een gewone tomatenplant inderdaad langwerpige tomaten oplevert. Overmatige expressie levert zelfs iets op dat qua vorm lijkt op een Spaanse peper. Zet je het gen vervolgens uit, dan worden de tomaten weer rond.
Toediening van het eiwit IQD12, waar het SUN-gen voor codeert, levert eveneens langwerpige tomaten op. Wat dit eiwit precies doet is nog onduidelijk, maar het lijkt iets met regulering van het tryptofaangehalte van de plant te maken te hebben. Wat tryptofaan met de vorm van een vrucht te maken heeft, is overigens onbekend.
Van der Knaap gaat nu kijken of hetzelfde gen ook de vorm van andere vruchten bepaalt.
bron: Ohio State University, groentenet.nl
Nog geen opmerkingen