In de VS zijn gen-tomaten ontwikkeld die het effect van ‘goede’ cholesterol nabootsen. Bij muizen voorkomen ze atherosclerose, meldde UCLA-onderzoeker Alan Fogelman tijdens een congres van de American Heart Association.

Voor zover hij weet is het het eerste geneesmiddel dat in een eetbare plant wordt geproduceerd en vervolgens met plant en al kan worden toegediend, zonder dat je het hoeft te isoleren of te zuiveren.

De tomaten maken een klein polypeptide genaamd 6F aan dat het functionele gedeelte nabootst van apolipoproteïne 1 (ApoA-1), de belangrijkste eiwitcomponent in HDL-cholesterol. ApoA-1 helpt bij de afbraak van LDL-cholesterol, de ‘slechte’ variant die aderen laat dichtslibben.

De onderzoekers voegden 2,2 procent gevriesdroogde en gemalen gen-tomaten toe aan het vette, ‘Westerse’ dieet dat ze voerden aan labmuizen. Die waren eveneens genetisch gemodificeerd zodat ze van zichzelf geen LDL-cholesterol konden wegwerken en dus veel sneller dan, zoals dat heet, ‘ last van hun cholesterol’ kregen. Het tomatenpoeder bleek daar duidelijk tegen te helpen, wat zich onder meer uitte in minder plaques in hun aderen en minder tekenen van ontsteking in hun bloed.

Of Fogelman zijn tomaten zelf al durft te eten, is niet bekend.

bron: American Heart Association

Onderwerpen