Op menselijke urine kun je algen kweken, op algen kun je tomaten kweken en die tomaten zijn extra smakelijk voor mensen. Een staaltje circulaire economie dat zich tevens leent voor toepassing in ruimteschepen, schrijft de Universiteit Gent in een persbericht.
Dat van die tomaten verscheen onlangs in het Journal of Applied Phycology. Eerste auteur Joeri Coppens presenteert de algen (Spirulina) gepresenteerd als slow release-meststof. De tomaten groeien er iets minder snel op dan op commerciële organische mest, maar ze bevatten 30 % meer suikers en 70 % meer carotenoïde zodat ze duidelijk roder en zoeter zijn.
Over het urinegedeelte is zo snel geen publicatie te vinden, maar het schijnt voort te komen uit het lab van prof. Siegfried Vlaeminck. Het idee is uiteraard dat urine een rijke bron van stikstof en fosfor is. Na ‘biologische stabilisatie’, zoals Coppens het noemt, blijkt het geschikt om algen op te kweken.
Volgens Coppens heeft het European Space Agency (ESA) al belangstelling getoond voor het idee om op astronauten-urine Marstomaatjes te kweken.
bron: UGent
Nog geen opmerkingen