De organische moleculen in de Allan Hills 84001 meteoriet zijn gevormd door geochemische interacties tussen steen en water, en niet door levende bacteriën zoals eerder werd vermoed.
Water-steeninteracties zijn relevant voor de bewoonbaarheid van een planeet, omdat ze mineralogische diversiteit en de productie van organische moleculen beïnvloeden. Een groep Amerikaanse, Duitse en Britse wetenschappers onderzocht carbonaten en silicaten in de meteoriet Allan Hills 84001 (ALH 84001), die in 1984 op Antarctica is gevonden. Deze meteoriet van Mars is naar schatting vier miljard jaar oud en bevat organische moleculen.
De oorsprong van deze moleculen is niet biologisch, blijkt uit het onderzoek dat de wetenschappers recent publiceerden in Science. Het materiaal is gevormd door minerale carbonisatie en serpentinisatie. In beide gevallen ontstaan organische verbindingen zonder dat er levende organismen aan te pas komen.
De onderzoekers gebruikten een focused ion beam (FIB) om dunne laagjes materiaal uit de meteoriet te halen. Ze analyseerden deze laagjes vervolgens met transmissie elektronenmicroscopie (TEM), transmissie röntgenmicroscopie (STXM) en nanoscale secondary ion mass spectrometry (NanoSIMS).
De ALH 84001 werd wereldberoemd in 1996, toen een groep NASA-wetenschappers dachten bewijzen voor microscopische fossielen van bacteriën in de meteoriet te hebben gevonden, hetgeen zou wijzen op buitenaards leven. Deze claims waren vanaf het begin controversieel en de wetenschappelijke gemeenschap verwierp de hypothese zodra alle ongewone aspecten van de meteoriet verklaard waren zonder dat er leven voor nodig was.
Nog geen opmerkingen