Uitstoot wordt niet giftiger dan hij was

Inbouw van retrofit-roetfilters in bestaande dieselauto’s lijkt toc niet te leiden tot schadelijke neveneffecten. Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het RIVM in opdracht van milieuminister Jacqueline Cramer.

De roetfilters liggen sinds het begin van dit jaar onder vuur. Onderzoek van Michiel Makkee (TU Delft) deed vermoeden dat de combinatie van de nieuwste generatie diesels en ‘open’ roetfilters leidt tot de vorming van grotere aantallen nanodeeltjes die nog schadelijker voor de longen zijn dan het gebruikelijke roet. Ook zouden chemische reacties in de filters leiden tot een hogere uitstoot van PAK’s en andere toxische stoffen.

TNO heeft nu proeven gedaan met 3 dieselauto’s, elk met een ander merk retrofitfilter. Op de rollenbank werden ritten in de stad, buiten de stad en op de autosnelweg gesimuleerd. De uitlaatgassen werden geanalyseerd op de aanwezigheid van 80 componenten. Bovendien werden cytotoxiciteit en mutagene activiteit in vitro gemeten.

De uitkomst is dat zo’n roetfilter leidt tot gemiddeld 44 procent minder fijnstofdeeltjes. Het aantal nanodeeltjes (kleiner dan 100 nm) blijft ongeveer gelijk. De hoeveelheid PAK’s neemt eerder af dan toe, en een toename van andere stoffen of van de toxiciteit /mutageniteit is niet gevonden.

‘Er zijn geen indicaties naar voren ekomen dat bij toepassing van het retrofit filter de schadelijkheid voor de volksgezondheid zal toenemen’, zo vat TNO het samen. Het instituut laat wel doorschemeren dat het geen kwaad kan om de tijd te nemen voor uitgebreider onderzoek met veel meer auto’s c.q. petrischaaltjes.

bron: VROM

Onderwerpen