Vis zet muggenlarven om in geld

Malaria kan uiterst effectief worden bestreden door tilapia’s te kweken in de vijvers waar de malariamuggen hun eitjes leggen. Je houdt er bovendien een waardevol maaltje vis aan over, zo bewijst een veldproef in het westen van Kenia.

Onderzoekers van het International Centre of Insect Physiology and Ecology in Nairobi zetten de tilapia’s (Oreochromis niloticus) uit in een paar verlaten visvijvers. Na 15 weken was de populatie van de belangrijkste drager van de malariaparasiet, Anopheles gambiae, met 94 procent afgenomen, vergeleken met een visvrije controlevijver.

Uit een artikel in BMC Public Health blijkt dat vooral de jonge visjes zich tegoed doen aan de muggenlarven. De grotere eten het plantaardige materiaal op waarin de larven zich proberen te verstoppen. Gesuggereerd wordt dat de vispopulatie op deze manier genoeg te eten heeft om zichzelf te handhaven, en dat het geen kwaad kan om de grootste vissen te vangen voor de verkoop.

Dat tilapia’s verzot zijn op muggenlarven was overigens al sinds 1917 bekend. Tot nu toe is er nooit gebruik van gemaakt. Maar nu malariamuggen steeds resistenter lijken te worden tegen bestrijdingsmiddelen, zou het uitzetten van vis een waardevolle methode kunnen zijn om malaria tegen te gaan.

bron: BBC News

Onderwerpen