‘Niet alle chemici vinden het leuk om met hun hoofd in een zuurkast te staan’, volgens Ron Onderwater (34).

Ron studeerde na het vwo Organische Chemie aan de Hogeschool Leiden en deed daarna een verkorte doctoraalstudie Chemie aan de Universiteit Leiden. In 1993 studeerde hij af bij de vakgroep synthetische organische chemie van prof.dr. Van der Gen. Tijdens zijn doctoraal deed hij zijn eerste ervaring op in het onderwijs als gastdocent voor eerstejaars studenten aan de Hogeschool Leiden. Het overdragen van kennis tijdens het afsluitend colloquium schonk hem eigenlijk meer voldoening dan de uitvoering van het afstudeeronderzoek zelf. Vandaar dat een vervolgstap richting onderwijs snel was gezet.

Vervanger

“Mijn stage voor de lerarenopleiding was mijn eerste baan. In de eerste jaren van mijn loopbaan heb ik ongeveer tien scholen leren kennen. Op basis van deze ervaringen adviseer ik jonge docenten om zich niet te snel vast te bijten in een vaste aanstelling. Als vervangingsdocent op verschillende scholen leer je ontzettend veel. Je wordt door de leerlingen wat zwaarder op de proef gesteld.

Stebo

In 1996 werd Ron aangenomen als docent Scheikunde bij Stebo in Utrecht, een school voor particulier onderwijs in de bovenbouw van vmbo, havo en vwo. “Het particulier onderwijs beviel uitstekend omdat de klassen klein zijn. Je kunt je leerlingen echt helpen, omdat je meer tijd hebt. Voor leerlingen die door dyslexie of ADHD problemen krijgen in het reguliere onderwijs, is het particulier onderwijs een laatste redmiddel.

Betrokkenheid

In 1999 was Ron nauw betrokken bij de opzet van een personeelsvertegenwoordiging. Uiteindelijk werd hij er zelf voorzitter van. “Hierdoor voelde ik steeds meer betrokkenheid bij de school. Als gesprekspartner van de directie maakte ik kennis met verschillende aspecten van de school, zoals personeelszaken, begrotingen en meerjarenplannen. Gaandeweg ontwikkelde ik de ambitie om directer invloed uit te oefenen op het schoolbeleid. Toen ik drie jaar geleden de kans kreeg om als adjunct-directeur een nieuwe vestiging te starten in Den Haag, heb ik geen moment getwijfeld.” Als adjunct-directeur houdt Ron zich voornamelijk bezig met de onderwijskundige ontwikkeling van de school, leerlingzaken, personeelsbegeleiding en -beoordeling, ict en facilitaire zaken. Maar hij staat ook nog circa tien uur voor de klas.

Acteren

Spijt van zijn keuze voor het onderwijs heeft Ron nooit gehad. “Ik geef nog steeds met veel plezier les. Met alle mogelijkheden die er zijn om de zintuiglijke ervaring erbij te betrekken, blijft scheikunde een prachtig vak. En bij de exacte vakken, die toch al in de verdrukking zitten, is het extra belangrijk om het enthousiast over te brengen. Daarvoor is het belangrijk kritisch naar je jezelf te blijven kijken. Als docent moet je kunnen acteren. Leg je lessen eens vast op video en vraag collega’s af en toe een les bij te wonen om die samen te evalueren. Maar vraag ook eens aan de leerlingen hoe je overkomt. Uiteindelijk zijn zij je meest trouwe, maar ook meest kritische publiek.”

Onderwerpen