In Zweden is een hittegevoelige transistor bedacht die een paar ordegroottes gevoeliger is dan traditionele thermokoppels. Je zou er sensorarrays voor warmtebeeldcamera’s van kunnen maken, claimen onderzoekers van de universiteit van Linköping in Nature Communications.
Xavier Crispin en collega’s gebruiken er laagmoleculair, vloeibaar polyetheenoxide (PEO) voor, dat ze voorbehandelen met NaOH. De COH-groepen aan het uiteinde van elk polymeermolecuul worden hierdoor geïoniseerd tot CO-, met Na+ als tegenion.
Breng je deze vloeistof tussen twee elektrodes waarvan er één warmer is dan de andere, dan krijg je een zogeheten Soreteffect. Alle componenten willen ‘vluchten’ naar de koude kant maar Na+ is veel mobieler dan de negatief geladen polymeerketens. Dat levert een potentiaalverschil op met de koude elektrode als positieve pool.
En dat potentiaalverschil blijkt verrassend groot: de zogeheten Seebeckcoëfficiënt kan oplopen tot 11 mV/K, terwijl een gewoon thermokoppel niet veel meer dan 100 µV/K haalt.
Op basis hiervan een transistor bouwen die door het potentiaalverschil wordt opengestuurd, is zo moeilijk niet. En gezien de gebruikte materialen wordt het nog een behoorlijk goedkope transistor ook.
bron: Linköping University
Nog geen opmerkingen