Koemest zet weiland aan tot methaanproductie
Runderen produceren niet alleen zelf grote hoeveelheden methaan in hun maagdarmkanaal, maar ze veranderen ook hun leefomgeving in een nettoproducent van broeikasgas. Daarmee zijn ze nog slechter voor het klimaat dan gedacht, schrijven Duitse en Tsjechische onderzoekers in het ISME Journal.
Volgens de onderzoekers treedt het effect vooral op wanneer je koeien ’s winters buiten laat lopen, zoals in Midden-Europa gebruikelijk is. Dan hebben ze namelijk de neiging op in de buurt van de stal te blijven. Een klein deel van de wei wordt zo heel intensief begraasd en ondergescheten.
Anaerobe methaanproducerende bacteriën, ontsnapt uit de koeiendarmen, blijken in die platgestampte modder prima te gedijen. Tegelijk wordt door de hoge ureumconcentratie de gebruikelijke oxidatie van methaan door aerobe bacteriën afgeremd. Bij metingen op een boerderij in Bohemen waren de methaanemissies gedurende de hele winter een factor 1000 hoger dan in een wei waar geen koeien liepen.
In de zomer speelt dit effect een veel kleinere rol omdat de koeien zich dan over de hele wei verdelen.
De onderzoekers stellen dat je koeien in de winter beter op stal kunt houden. Claims dat ze binnen sneller een infectieziekte oplopen zijn nooit wetenschappelijk bewezen, voegen ze er aan toe.
bron: GSF
Nog geen opmerkingen