Zuid-Koreaanse onderzoekers zeggen het eerste polsbandje te hebben ontwikkeld dat tijdens het dragen voldoende elektriciteit genereert om een mobieltje op te laden. Zonder dat je er echt last van hebt, claimen ze in ACS Nano.
Hun uitvinding is gebaseerd op statische elektriciteit, die ontstaat wanneer twee ongelijke oppervlakken over elkaar heen wrijven. In dit geval zijn dat twee lagen textiel met een dunne zilvercoating. Eén van de twee laat je zo, op de andere laat je 100 nanometer dikke zinkoxide-staafjes groeien die je vervolgens afdekt met een dunne isolerende laag PDMS-siliconenrubber. Die staafjes vergroten het contactoppervlak tussen de twee lagen, en dus ook de onderlinge wrijving.
De auteurs produceerden om te beginnen een stukje van vier centimeter in het vierkant. Zetten ze daar een gewicht van tien kilogram op en namen ze dat vervolgens weg, dan leverde dat een spanningspiek van maar liefst 120 V op bij een stroom van 65 microampère. Wat je noemt een behoorlijke opdonder, maar bij statische elektriciteit verwacht je niet anders.
Een groter stuk monteerden ze rond de mouw van een jas. Daarmee wisten ze zes leds, een lcd-display of een draadloze autosleutel te voeden, simpelweg door de drager met de armen te laten zwaaien.
Gesuggereerd wordt dat het simpeler is dan flexibele zonnecellen in je kleding. In elk geval is het textiel goedkoop, een eenvoudig te fabriceren.
bron: C&EN
Nog geen opmerkingen