Veel chemotherapie blijkt zinloos
Paxlitaxel, beter bekend als Taxol, blijkt achteraf niet te helpen tegen de meest voorkomende vorm van borstkanker. Alleen al in de VS kunnen jaarlijks meer dan 20.000 vrouwen zich de bijwerkingen besparen zonder significant meer risico te lopen dat de kanker terugkomt, zo meldt Daniel Hayes (University of Michigan) in het New England Journal of Medicine.
De redactie tekent er bij aan dat ‘one size fits all’-therapieën tegen borstkanker nu definitief hun langste tijd hebben gehad.
Hayes heeft opnieuw gekeken naar de originele studie uit de jaren ’90, die Taxol op de kaart zette als standaard-chemotherapie voor borstkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Daarbij analyseerde hij ingevroren weefselkweken van 1.500 patiënten opnieuw, met genetische technieken die indertijd nog niet beschikbaar waren.
Het nieuwe onderzoek bracht aan het licht dat Taxol eigenlijk alleen helpt bij vrouwen met overactieve HER-2 genen. Bij die patiënten wordt de kans op nieuwe uitzaaiingen met 41 procent verminderd.
Bij HER2-negatieve en oestrogeenpositieve tumoren heeft het echter niet of nauwelijks zin om Taxol toe te dienen. Helaas valt ongeveer de helft van alle borsttumoren binnen deze categorie.
Het persbureau Associated Press citeert intussen een oncoloog die voorspelt dat de meeste artsen gewoon altijd Taxol zullen blijven voorschrijven. Dan kunnen ze tenminste zeggen dat ze echt álles hebben gedaan wanneer ze door boze nabestaanden voor de rechter worden gesleept.
bron: Associated Press
Nog geen opmerkingen