De bedrijfsleiding van Chemie-Pack in Merdijk komt er voorlopig met taakstraffen en beroepsverboden van af. De rechter acht het trio schuldig aan grove onvoorzichtigheid maar niet aan opzettelijke brandstichting, zo werd vrijdag duidelijk.
Het Openbaar Ministerie heeft meteen aangekondigd in hoger beroep te gaan. Het vindt dat betrokkenen zò stom bezig zijn geweest dat het wel degelijk neerkomt op brandstichting, en wenst ze daarvoor alsnog achter de tralies te zien.
Betrokkenen ‘denken er nog over na’ of ze eveneens in hoger beroep gaan. Tot nu toe hebben ze altijd volgehouden onschuldig te zijn.
Zoals bekend brandde Chemie-Pack begin vorig jaar tot de grond toe af, waarbij voor 70 miljoen euro aan schade werd aangericht. De directe oorzaak was een poging van een medewerker om een pomp te ontdooien met een gasbrander. De veiligheidscultuur binnen het bedrijf was kennelijk dusdanig dat hij dacht dat zoiets normaal was. Het gevolg was een brandje dat totaal uit de hand liep doordat veel te veel brandbare stoffen op een kluitje waren opgeslagen.
De rechter heeft nu geoordeeld dat het drietal zich niet schuldig heeft gemaakt aan brandstichting maar wel aan brand door schuld en overtreding van de vergunningvoorschriften. Er zijn echter verzachtende omstandigheden: er zijn geen gewonden gevallen, betrokkenen hadden een blanco strafblad en de overheid heeft óók verzuimd om voldoende toezicht te houden.
Tegen directeur Gerard Spiering was 4 jaar cel geëist. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur, 6 maanden voorwaardelijk en een verbod om de komende 2 jaar actief te zijn als leidinggevende in een chemisch bedrijf. Veiligheidscoördinator Hans de K. kreeg dezelfde straf opgelegd; tegen hem was 3 jaar cel geëist. Voor productieleider Ralph O., tegen wie 2 jaar was geëist, blijft de taakstraf beperkt tot 180 uur.
Het bedrijf Chemie-Pack kreeg een boete van 400.000 euro opgelegd. De man met de gasbrander gaat conform eerdere afspraken met het Openbaar Ministerie nog steeds vrijuit.
bron: BN de Stem
Nog geen opmerkingen