De plannen voor de vernietiging van het Syrische gifgasarsenaal zijn rond. Het gaat gebeuren in een mobiele installatie van de Amerikaanse krijgsmacht die aan boord van een schip wordt geplaatst, heeft de verantwoordelijke organisatie OPCW laten weten in een persbericht.
Eerder waren er plannen om het in een installatie aan land te doen, maar eigenlijk wilde geen enkel land het spul hebben.
Het ‘Field Deployable Hydrolysis System’ is eerder dit jaar in recordtijd in elkaar gezet door het U.S. Army Edgewood Chemical Biological Center (ECBC). Het hart wordt gevormd door een titanium reactorvat waarin gifgassen voor 99,9 procent kunnen worden kapotgehydrolyseerd met behulp van natriumhydroxide (NaOH) en natriumhypochloriet (NaOCl). Als capaciteit wordt 5 tot 25 ton per dag opgegeven, afhankelijk van de te verwerken stof.
De hele installatie zit verpakt in een aantal zeecontainers; twee voor de reactor en nog een stuk of wat voor perifere apparatuur en chemicaliënopslag. Hij wordt gerund door 15 speciaal opgeleide militairen en kan indien nodig binnen 10 dagen operationeel zijn.
Als schip is het m.s. Cape Ray uitgekozen, een voormalige vrachtautocarrier die in 1994 door de Amerikaanse marine is overgenomen van een Saoedische rederij en sindsdien in de mottenballenvloot lag te wachten op een passen klusje.
Het plan is om de Syrische chemicaliën over de weg naar de haven van Latakia te vervoeren, met behulp van Amerikaans, Russisch en Chinees materieel. Daar worden ze opgehaald door Deense en Noorse vrachtschepen, en onder begeleiding van marineschepen buiten de Syrische territoriale wateren gebracht.
De gevaarlijkste stoffen (dat zijn dan met name de gebruiksklare gifgassen) gaan met de eerste boot mee en worden vervolgens in een niet nader genoemde Italiaanse haven overgeladen op de Cape Ray, om op volle zee te worden gehydrolyseerd.
Het overgrote deel van de chemicaliënvoorraad bestaat overigens uit grondstoffen voor gifgas die op zich niet overdreven gevaarlijk zijn. Die worden wél Syrië uit gebracht, maar de destructie kan worden overgelaten aan commerciële bedrijven; de OPCW denkt de opdrachten via tenderprocedures te vergeven.
bron: Seattle Times, ECBC
Nog geen opmerkingen