Om selectief water door een celmembraan te transporteren heb je geen natuurlijk aquaporine-eiwit nodig. Met een veel simpeler synthetisch molecuul lukt het ook, schrijven Chinese onderzoekers in JACS.
Jun-Li Hou en collega’s (Fudan University, Shanghai) omschrijven hun uitvinding als een pillar(5)areenderivaat met hydrazide-zijgroepen. Röntgenkristallografie-opnames en NMR-proeven laten zien dat deze moleculen zichzelf assembleren tot buisvormige structuren. En als je die in een lipide-membraan monteert, laten ze alleen complete watermoleculen door en bijvoorbeeld geen protonen.
Het zou de eerste stap kunnen zijn naar een nieuw soort waterzuiveringssysteem, met membranen die alleen watermoleculen doorlaten. Levende cellen hebben daar die aquaporines voor. Maar als je op industriële schaal water wilt gaan filteren, heb je poriën nodig die uiterst stabiel zijn en zich gemakkelijk in grote hoeveelheden laten produceren. Of het pillar(5)areen daaraan voldoet is niet uit de publicatie te halen, maar eiwitten voldoen er zéker niet aan.
bron: C&EN
Nog geen opmerkingen