Van zinkoxide-nanodraadjes kun je drukgevoelige transistoren maken met ongeveer dezelfde gevoeligheid als menselijke vingertoppen. Zo kun je robothandjes helpen aan een realistisch ‘Fingerspitzengefühl’, schrijven Chinese onderzoekers van het Georgia Institute of Technology (VS) in Science.
Ze maken daarbij handig gebruik van piëzo-elektrische effecten die optreden wanneer je een zinkoxidekristal samendrukt.
Dat samendrukken gebeurt in dit geval parallel aan de lengte-as van de draadjes, die verticaal tussen twee elektrodes staan. Met andere woorden: je drukt de bovenste elektrode naar beneden. Hierdoor verandert de elektrische geleiding van het draadje.
De onderzoekers vergelijken het met een transistor die slechts twee aansluitingen heeft in plaats van de gebruikelijke drie: de elektrische spanning op de ‘gate’is als het ware vervangen door een mechanische spanning.
Een bosje van deze nanodraadjes vormt een ‘strain-gated vertical piezotronic transistor’. Er zijn al arrays gemaakt van 92 maal 92 van deze SGVPT’s, verspreid over één vierkante centimeter en ingebed in flexibele kunststof. De bovenste elektrodes worden daarbij verbonden door 92 parallelle draadjes en de onderste door nog eens 92 die er haaks op staan. Met de nodige aansluit-elektronica kun je zo het signaal van elke SGVPT afzonderlijk aflezen.
In hoeverre de zo ontstane gevoeligheid van omgerekend 234 ‘taxels’ per inch vergelijkbaar is met die van een echte menselijke vinger, blijft een open vraag. Maar het is wel veel beter dan alles wat er tot nu toe op dit gebied is gepubliceerd.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen