Voortaan kun je alles beveiligen met een synthetische vingerafdruk van polymeer met een laagje gerimpelde silica, blijkt uit een publicatie van Advanced Materials. Deze beveiliging blijkt zelfs beter te werken dan onze eigen vingerafdrukken.
Onderzoekers van de Seoul National University maken de kunst-vingerafdrukken door een elastisch polymeer te coaten met een laagje silica. Tijdens het drogen krimpt het polymeer en de niet-elastische silica wordt in elkaar gedrukt. Zo ontstaat er een rimpelpatroon.
Dit patroon blijkt zo uniek te zijn dat het bruikbaar is voor de beveiliging van allerlei voorwerpen. Makers van paspoorten, juwelen en bankbiljetten kunnen de synthetische vingerafdruk gebruiken om echt van nep te onderscheiden.
Tijdens het productieproces kun je de dikte van de rimpels beïnvloeden om zo nog meer verschillende afdrukken te creëren. Om dit voor elkaar te krijgen kun je de reactietijd van het coatingproces veranderen of de dosis UV-licht tijdens de polymerisatie variëren. Daarnaast kunnen de polymeren in allerlei vormen gemaakt worden, zodat er nog meer varianten ontstaan.
Sunghoon Kwon en zijn collega’s bekeken duizend synthetische vingerafdrukken om zeker te weten dat de patronen uniek waren. Ook gebruikten ze vingerafdruktechnologie om eventuele gelijkenissen op te sporen. Er bleken nauwelijks overeenkomsten te zijn. Bovendien zijn de kosten van het productieproces heel laag, dus deze techniek is makkelijk toe te passen in de industrie.
Nog geen opmerkingen