Water en koolstofdioxide omgezet in octaan, door zonlicht en met metaal gevulde nanobuisjes.
Italiaanse onderzoekers kunnen van CO2 weer brandstof maken, met alleen zonlicht als energiebron. Het proces is nog verre van efficiënt maar het levert het bewijs dat het kán, zo lieten ze weten tijdens het jaarcongres van de American Chemical Society in San Francisco.
De groep van prof.Gabriele Centi (Università di Messina) gebruikt zonlicht om water te splitsen in zuurstof, protonen en elektronen, met een dunne titaandioxidefilm als katalysator. Vervolgens worden protonen, elektronen en CO2 gecombineerd tot koolwaterstoffen onder invloed van een katalysator die bestaat uit koolstofnanobuisjes, gevuld met metaaldeeltjes. Platina of palladium werkt het beste als metaal, maar met ijzer lukt het ook.
Op deze manier lukt het om ketens van maximaal acht of negen koolstofatomen te maken. Bij kamertemeratuur is de CO2-conversie niet hoger dan één procent, maar Centi is vol goede moed over de mogelijkheden om het proces te optimaliseren. Hij denkt over tien jaar met een verkoopbare brandstofgenerator te kunnen komen.
bron: NewScientist.com en Scientific American
Nog geen opmerkingen