C3N4

Goedkope katalysator splitst koolstofdioxide

Een koolstof-stikstofverbinding is in staat om CO2 te bewegen tot een chemische reactie. Het zou de eerste stap kunnen zijn naar een kunstmatige nabootsing van het fotosyntheseproces in planten, zo schrijven onderzoekers van het Max-Planck-Institut für Kolloid- und Grenzflächenforschung (Potsdam) in een online-publicatie in Angewandte Chemie.

Het poreuze, qua structuur op grafiet lijkende koolstofnitride (C3N4) is al eerder ontwikkeld als katalysator voor Friedel-Craftsreacties. De Duitsers zeggen dat het vrij eenvoudig is te maken door polymerisatie van cyanamide.

Het koolstofnitride blijkt in staat om een mengsel van benzeen en CO2 (of NaHCO3) om te zetten in fenol en CO. Daarmee is die CO2 dus omgezet in iets dat veel reactiever is.

Hoe de reactie precies verloopt is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er op dat CO2 met de stikstof uit de katalysator een carbamaat vormt. Bij echte fotosynthese gebeurt iets vergelijkbaars.

Uiteraard is het nog veel te vroeg om te beoordelen of het echt mogelijk is om op deze manier het aardse CO2-overschot chemisch weg te werken.

bron: New Scientist

Onderwerpen